Meglepetések nélkül: nézzük át lakásbiztosításunk tartalmát!

Szponzorált tartalom

lakásbiztosítás konzultáció

lakásbiztosítás konzultáció

Az emberek sokszor úgy vannak vele, hogy ha egyszer megkötöttek egy magánjellegű szerződést, biztosítási szerződést, befektetési szerződést, életbiztosítás, akkor utána hátra dőlhetnek, fizetik a rendszeres megbízásokat és meglepetések már nem érhetik őket. Ez azonban téves hozzáállás, ugyanis az évek során a paraméterek változhatnak, jogszabályok módosulhatnak, a gazdasági szereplők is ki-be vonulhatnak a piacról, újabb opcionálisan választható káresemény térítések jelenthetnek meg (mint például a lakásbiztosítás jégkárra), így érdemes rendszeresen, évente átnéznünk ezeket a szerződéseinket. Ha magunk nem szeretnénk az apró betűk böngészésével foglalkozni, kérjük ki pénzügyi tanácsadónk segítségét.

Érdemes leszerződni egy olyan megbízható céggel, mint a Pannon-Safe, amely az összes pénzügyi és biztosítási típusú szerződésünket kezelni tudja, nekünk csak egy kontakt személlyel kell tartanunk a kapcsolatot, aki folyamatosan rendelkezésünkre tud állni és tájékoztat a változásokról.

A jelzáloghiteleket kamatperiódusonként érdemes figyelni, ezt a szerződéskötésnél rögzítik, a legjobb feltételeket rövid periódusoknál lehet elérni, ezáltal a bank rugalmasan igazodhat a piaci változásokhoz. Egy hosszabb időre rögzített kamat nagyobb kockázatot jelent a banknak, ezért drágábban is adja ezt az opciót. Attól függően, hogy a gazdaság éppen milyen ponton áll, a fordulóévhez közeledve a tanácsadó segítségével át lehet beszélni a költségcsökkentések lehetőségét, például lakástakarék betörlesztést, előtörlesztést, esetleg végtörlesztést vagy bankváltást ajánlhatnak.

A befektetéseket, életbiztosításokat illetően fontos a folyamatos monitorozás, a pénzügyi tanácsadókkal megbeszélhető rendszeres időközönkénti konzultáció, egy kockázatosabb portfólió tartása akár heti-havi szintű átnézést is igényelhet, míg az alacsonyabb kockázatviselés nem kíván ilyen intenzív jelenlétet, ez esetben érdemes évente átbeszélni a portfólió ingadozásának okait, esetleges változtatási tanácsokért kapcsolatba lehet lépni a tanácsadóval.

A lakásbiztosítások terén az elmúlt időszakban igencsak megváltozott a piac, az utóbbi 5 évben a lakásárak emelkedő tendenciát mutattak számos régiókban, ennek következtében az ingatlanok forgalmi értéke jelentősen megemelkedett. Az építési áfa 5%-ről 27%-ra való emelése során az új építésű ingatlanok ára drasztikusan megemelkedett, az építőanyagok ára is jelenleg az egekbe szökött.

Miért érdekes ez az ingatlantulajdonosoknak és a biztosítás szempontjából?

Mert változnak az ingatlan újjáépítési árak, egy esetleges totálkár esetén a biztosító csak a szerződésben kialkudott összeghatárig fizeti az építési költségeket. Ha a lakásbiztosításunkat például 5 évvel ezelőtt kötöttük, akkor jó eséllyel a lakásunk már kétszer, háromszor annyi ér, mint a szerződés kötésekor.

A biztosítási csomagok is változnak, káresemények kerülnek bele és kerülnek ki a csomagokból, például a megkötött alapszerződésben még nem szerepelt a jégkár, de az új alap csomagba már beletartozik, akkor érdemes módosítani csomagot. A jégkár egyébként egy tipikus példa arra, melyet az ügyfelek nem tartanak virális káreseménynek egészen addig, ameddig meg nem történik a baj a telekterületen, szántóföldön vagy a házban. Nyilván ez attól is függ, hogy milyen típusú növényzet alakult ki, folytat-e a tulajdonos gazdálkodás tevékenységet a területen. Azoknak ajánlott lakásbiztosítást jégkárra is kötni, akiknek értékes terményeik, növényeik, kültéri burkolataik vannak, esetleg szántófölddel rendelkeznek és azon gazdálkodnak, a jégverés okozta kárt ez esetben téríti a biztosító.

A ingatlanbiztosításokat fordulónap előtt 1 hónappal lehet lemondani vagy módosítani, ekkora időzítsük a konzultációt. A tanácsadó tájékoztatni tud minket arról, hogy szerződésmódosítás után elérhetőek-e újabb szolgáltatások, például:

 • gépjármű assistance a lakásbiztosítás mellé
 • kisállat biztosítás, háziállat felelősség biztosítás, orvosi költségek átvállalása
 • energetikai korszerűsítés következtében díjcsökkentés (például napelem felszerelés, kazáncsere általi értéknövekedés)
 • új családtag bevonása a biztosításba (gyermekszületés esetén)
 • lakásbiztosítás és vállalkozás biztosítás összekötése által díjcsökkentés
 • vandalizmus okozta károk térítése
 • önhibánkból adódó beázás kárának térítése
 • felelősségbiztosítás kisállatra, gyermekre, saját részre
 • üvegtörés térítése
 • lakásbiztosítás jégkár esetén, épület előtti járdaszakasz felelősségbiztosítása
 • kerti ülőgarnitúrára kiterjesztett biztosítás
 • csőtörés okozta javításba bele tartozik-e a szakember bére, illetve a teljes csempetörés megtérítése
 • besurranás általi lopás esetén kártérítés jár-e

Ezek az elemek csak részét képezik az összes, biztosítható káreseményeknek. A szerződés összegétől és összetettségétől függően téríti ezeket a biztosító, a személyes igények és preferenciák tükrében akár évente, de minimum 2-3 évente érdemes átnézetni a lakásbiztosításunkat a tanácsadóval, listázhatjuk az újításainkat, változásokat, biztos találhatunk olyan konstrukciót, mely a legjobban illeszkedik aktuális élethelyzetünkhöz.

spacer