Sohasem jogos az önbíráskodás

Önbíráskodás

Egész életünket a pénz, az anyagi javak motiválják, ezért nem csoda, ha mindent ennek rendelünk alá. Kétségtelen, hogy nagyon kellemetlen, ha valaki kölcsönkér egy nagyobb összeget tőlünk és azt nemcsak nem tudja, de végső soron esze ágában sincs visszaadni, annak ellenére, hogy azt megígérte és arra írott formában hivatalosan, szerződés útján elkötelezte magát. Azonban az önbíráskodás bármilyen formája tilos mindenkinek!

Sokan vélhetik úgy ebben az esetben, hogy jogosan cselekednek, ha megfenyegetik az elkövetőt, miszerint adja vissza, amivel tartozik. Bármennyire is érezzük az igazunkat, ezt nem tehetjük meg. Az önbíráskodás egy igen szigorú jogi eljárást maga után vonó bűncselekmény, aminek súlyos következményi lehetnek.

Eme kényszerhez nem kell feltétlenül fizikai erőszak, mert sok esetben elég annak az ígérete is fenyegetés formájában. Ha fennáll az esélye annak, hogy megkárosítanak bennünket, de erre van hivatalos bizonyítékunk, akkor az önbíráskodás helyett, válaszuk inkább a jogi utat arra, hogy érvényt szerezzünk az igazságunknak és minden elrendeződjön törvényes keretek között!

spacer