A biztonsági szelep egy létfontosságú alkatrész

Biztonsági szelep

Nem egy olyan videó kering az interneten, ahol ellenőrzött körülmények között bemutatják, hogy mi történik akkor, ha egy bojler összes biztonsági kijáratát kiiktatják. Nagyon ijesztő, hiszen ez elvileg megtörténhet, de gyakorlatilag nagyon kevés az esélye, hogy egyszerre mindegyik biztonsági szelep és kijárat elromoljon egy bojleren. A biztonsági szelep feladata az, hogy a víz melegítése közben történő térfogat növekedés miatti túlnyomást megszűntesse.

Azt mindenki tudja, hogy a meleg víz nagyobb helyet foglal, mint a hideg. A bojler feladata pedig pontosan az, hogy a hideg vizet felmelegítse. Amikor bekerül a víz a rendszerbe, onnan csak a csapon vagy a szelepen keresztül tud távozni. Visszafele nem tud menni, hiszen van egy visszacsapó szelep rajta, ami nem engedi ezt.

Ha sokáig nem engedi ki a vizet a csapból, akkor a biztonsági szelep segít elcsöpögtetni azt a mennyiségű vizet, amely a melegítés során pluszban van, ugyanakkor a túlforrás problémáját is orvosolja. Azonban ne gondolja, hogy ha folyamatosan csöpög a biztonsági szelep, akkor az rendben van!

spacer